Hogyan hozunk döntéseket, miért rágódunk hónapokig egy problémán?…

left
 Naponta rengeteg döntést hozunk – ezek nagy része nem is kifejezetten fontos, rutinból, vagy szinte ösztönből, pillanatok alatt túl is vagyunk rajtuk – melyik ruhát vegyem fel, merre kanyarodjak munkába menet le, ha sor van előttem, beugorjak-e még a boltba, stb.

A fontosabb döntéseket természetesen megfontoljuk, napokig, akár hónapokig érlelgetjük, majd kimondjuk, legyen “így”.

Csak racionális érvek szerint valószínűleg sokkal gyorsabban tudnánk, mit diktál az eszünk, maximum egy kockás füzet és egy toll kéne, előnyök – hátrányok oszloppal, azonban nem gépek vagyunk. jegyz
Millió érzésünk, emlékünk, tapasztalatunk van, ami zsigeri szinten befolyásolja, hogy egy döntést hogyan hozunk meg – hogyan kerül fel tudatos szintre egy mérlegelési helyzet, és mihez kezdünk vele. (reklámiparban dolgozók sokat tudnának mesélni erről valószínűleg…)

Azért is szeretem nagyon a megoldás orientált rendszer/családállítást, mint módszert, mert ezekhez a zsigeri, lélekszintű – primer érzetekhez tudunk közel menni, és dolgozni velük – így nem megbeszéljük, hogy mit kéne, hogy kéne – hisz előfordulhat, hogy ezt eddig is tudtad, hanem megvizsgáljuk, hogyan – miképp érzel a lelkedben az adott témával kapcsolatban, és ott oldjuk fel az elő kerülő blokkokat, ami miatt eddig mégsem úgy sikerültek dolgok, ahogy szeretted volna.

Megcsináljuk a változást, megérzed, hogy milyen, amikor a dolgok jól működnek, és ez hat vissza, épül be idővel a tudatos működésedbe, így fogsz másképp reagálni egy hasonló helyzetre. Úgy, ahogy mindig is szerettél volna. (nem feszülsz be – nem futod a régi köröket…)
Mivel a problémák nagy részét nem tudatos szinten gyártjuk magunknak – a megoldást sem tudjuk ilyen formában megtalálni. (persze, mindent megoldunk valahogy, mert előbb-utóbb muszáj, de a hogyan azért néha elég furcsán tud alakulni.. és néha ismét ugyanabban a szituációban találjuk magunkat amit annyiszor próbáltunk elkerülni.)
Én a problémát és a megoldásokat azon a szinten vizsgálom meg veled, ahol maga az elakadás/blokk keletkezik.  (jobb agyfélteke nem csak rajz tanfolyamra tud ám sikereket generálni, hanem kicsit komolyabb témákhoz is) 

A családállítás a hellingeri törvények miatt képes rá, hogy rejtett információkat találjunk meg, így jó eséllyel nem fogod újrateremteni a problémát, de erről majd máskor – illetve, ha jössz hozzám, a saját témádhoz tartozó részt úgyis elmondom.

Amit el tudunk érni többek közt ezzel a módszerrel, hogy ne erőből csináld a dolgokat, és ne pörögj folyamatosan olyasmin, ami nem a te dolgod, és nem tudsz rajta változtatni, hanem ösztönösen élj úgy, ahogy az neked a legjobb, hogy haladjanak a dolgok előre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.