Káosz vagy rend, a döntés a tiéd

tumblr_myqs9gzrrd1qaxacfo1_500
Te használod az energiáidat, vagy hagyod, hogy az energia kontrollálatlanul forgácsoljon szét téged?
Hogyan legyél jó főnök a saját magaddal?
Maximalista vagy, és szereted, ha pörögnek a dolgok? Szabad pillanataidban is a munkán gondolkodsz?
Jó lenne pihenni és elengedni magad, de úgy érzed nem teheted meg?

Esetleg  tudod, rengeteg dolgod lenne, de képtelen vagy rávenni magad, hogy nekiláss?

Legyél hatékony, és közben élvezd is az életed – pótszerek, függőségek nélkül.

Ha jól érzed magad a bőrödben, hatékonyabb és sikeresebb leszel, nem utolsó sorban elkerülheted a stressz okozta fizikai tüneteket, betegségeket.

Hogyan csináld?

  • 1. Leltározz – gondold át, akár írd fel, milyen életterületen hol tartasz, és hogy érzed magad jelenleg: munka, hivatás, különböző projektek, magánélet-párkapcsolat (vagy annak hiánya), milyen érzeteket okoz benned, ha ezekre gondolsz (szomorúság, düh, gyomorszorítás, mosoly, – figyeld a testi érzeteidet is, ezek ösztönösen megjelennek – legyél őszinte magaddal)
  • 2. Gondold át, mivel töltenél több időt – és itt ne csak azt, hogy mivel kellene, hanem, hogy szíved szerint mit csinálnál, vagy mi hiányzik az életedből, akár munka területén, akár az emberi kapcsolataidban – barátok, párkapcsolat, új hobbi, testmozgás, stb. Ha úgy érzed mindened megvan, de mégsem tudod élvezni, az is okozhat benned stresszt, természetesen.
  • 3. Pihenés – ki tudsz-e kapcsolni, amikor lehetőséged van rá, tudsz-e jókat aludni, pihenten ébredsz, vagy úgy érzed, minden nap ugyanolyan, stb.
  • 4. Változás – ha felméred, miben szeretnél változtatni, tudnod kell, hogy a folyamat nem lesz könnyű. Nem fog hasonlítani a Coelho, és Buddha idézetekhez, amik olyan jól hangzanak leírva a közösségi oldalakon. A lelki folyamatok változásáért ugyanúgy tenni kell, mintha a testedet kezdenéd formálni, izomláz, fájdalom, eredmények, új életmód, szemléletváltás, stb. Nem tudod elkerülni a fájdalmat, a szembenézést dolgokkal, ne hagyd, hogy ezzel kapcsolatban hiú ábrándok kergessenek.
  • 5. El kell hinned, hogy meg tudod csinálni, és alakulhatnak másképp, jobban is a dolgok. Számos módszer és tanácsadó van, akik segíteni tudnak neked, hogy változtass az életeden, egy dolgot senki nem tud helyetted, elhinni, hogy ez lehetséges. Ezért lehet, hogy megvárod az utolsó utáni pillanatot, amikor már nagyon rossz lesz a helyzet, esetleg mindenféle fizikai tüneted, betegséged is lesz, és pont az orvos javasolja majd, hogy foglalkozz a lelki háttérrel is.
A saját, mélyebb lelki blokkjainkat nem tudjuk magunknak kioldani. Nem látjuk magunkat kívülről, rengeteg énvédő mechanizmusunk van, tudattalan működéseink, amik akkor is irányítanak, amikor észre sem vesszük. (mint egy zene, amit a kocsiban hallgattál, és dúdolgatsz később, nem megy ki a fejedből)
A felszínen próbálkozunk ilyenekkel, mint: “mostantól másképp lesz”, “ezt még egyszer nem akarom átélni”, stb. de ezek bizony csak kapargatják a megoldás felszínét, és nem sokára ugyanott találod magad, ahol most.
Ha igazán hatékonyan szeretnél haladni, kérhetsz szakmai segítséget, hogy lásd hogyan és miért keveredtél ide, és hogyan juthatsz ki a gödörből, hogy végre igazán jól legyél.
Ilyenkor az új lehetőségek keresése, a nyitottságod pont az erődet mutatja, és nem a gyengeséget. Nincs olyan helyzet, ami reménytelen, vagy ha igen, ideje kiszállni belőle a legkevesebb sérüléssel, veszteséggel. Nem csak a természetnek vannak ciklusai, hanem az életünknek is, de rajtunk múlik, hogy mihez kezdünk a kialakult helyzetekkel, mibe és hogyan kezdünk bele, mire hogyan reagálunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.